Godsterminalen skal få nytt liv

Godsvirksomheten i Nybyen er et tilbakelagt kapittel. Den verneverdige terminalbygningen, eller Godsen som vi liker å kalle den, er nedlagt. Revitalisering av Godsen er første steg i utviklingen av den nye bydelen her.

Publisert: 16. august 2023 klokken 09:45

Dronebilde tatt av godsterminalen

Sentralt i sentrum av Drammen ligger en gammel, verneverdig godsterminal. Det historiske bygget er 100 år gammelt, omfatter omtrent 1.500 kvadratmeter og har en flott arkitektur. Det er store planer for Godsen. På sikt skal den gamle, verneverdige godsterminalen utvikles til å bli hjertet av en ny bydel.

Lokalt engasjement

I forbindelse med at Godsen skal få nytt liv, har vi igangsatt et lokalt engasjement. Vi har vært interessert i å høre fra folk som er interessert i og har meninger om Godsen, om hvordan Godsen kan fylles med nytt liv. Målet vårt er å få innsikt i muligheter og hva folk ønsker seg her. På denne måten håper vi å skape et lokalt engasjement for og et eierskap til Godsen og området rundt.

Møtested for nabolaget og byens befolkning

Nå pågår det et arbeid for å ta vare på Godsen. Bygningen restaureres og klargjøres slik at det blir et hyggelig møtested for nabolaget og byens befolkning. Allerede våren 2023 vil vi åpne for mer folkeliv i Godsen.

Fremover skal bygget fylles med liv – og bli en kulturell inkubator og møteplass for hele bydelen. På Godsløkka legges det til rette for å skape et yrende og rikt kulturliv, samtidig som det er etablerte kultursteder som Union scene og Drammen Teater i gangavstand fra nabolaget. Godsen ligger dessuten i umiddelbar nærhet til Drammen stasjon og Strømsø Torg.

Byggets arkitektur bevares

Godsallmenningen vil være selve ryggraden i boligområdet, mens Grønlandskvartalet vil kunne romme alle de nye arbeidsplasser med umiddelbar nærhet til kollektivknutepunktet Drammen stasjon og rutebilstasjonen.

Godsen skal rehabiliteres og settes tilbake i sin opprinnelige stand med store dør- og vindusåpninger på begge langsider av bygget slik at byggets uttrykk bevares. Godshuset er fra 1909, er verneverdig og tegnet av den kjente arkitekten Paul Due. Han står bak en rekke signalbygg og over 30 jernbanestasjoner i Norge.

Opprinnelig var Godsen en fraktgodsstasjon for NSB, og på taket var det en såkalt avtrekkslyre som slapp ut damp fra skiftelokomotivene.

Godsterminalen skal visstnok ha blitt kalt «Hingstesetra» i sin tid. Årsaken til kallenavnet var at dette var en stor arbeidsplass for sterke, unge menn som likte å plystre etter damene.


Publisert: 16. august 2023 klokken 09:45